Λίγα λόγια για τα Μικρά Μολύβια

ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ: Με κέφι και έμπνευση…

​​Το πρόγραμμα ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ έχει πλέον μια εικοσαετία ζωής. Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε από παιδιά του Δημοτικού με αγάπη για τη λογοτεχνία, που δέχτηκαν να αφιερώσουν λίγο χρόνο από την ξεκούραση και τη μελέτη τους για να γίνουν… συγγραφείς.

Θυμάμαι οι πρώτες ομάδες «Μικρών Μολυβιών» έμεναν στο σχολείο μετά το τέλος των μαθημάτων προκειμένου να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να διαφωνήσουν, να δημιουργήσουν. Πήραν το όνομα ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ –όπως χαρακτηριστικά έλεγαν– όχι γιατί ήταν μολύβια μικρά σε ηλικία αλλά μολύβια που έχουν γράψει πολύ και γι’ αυτό έχουν… μικρύνει. 

Καθώς περνούσαν τα χρόνια η προσπάθεια αυτή οργανώθηκε καλύτερα και… άνοιξε τα φτερά της, με αποτέλεσμα αρκετά βιβλία μας να εκδοθούν από τα Ελληνικά Γράμματα και τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη κάθε φορά που τα παιδιά έπαιρναν στα χέρια τους το βιβλίο τους και καμάρωναν  γι’ αυτό.   Στιχομυθίες όπως: «Διαβάζεις λογοτεχνικά βιβλία;» «Μόνο διαβάζω; Εγώ έχω γράψει κιόλας!» ή «Σε κάποια σχολεία, τα παιδιά σκίζουν τα βιβλία τους. Εμείς δε σκίζουμε βιβλία, εμείς γράφουμε βιβλία…» με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντική ήταν αυτή η προσπάθεια.

 Οι συγγραφικές ομάδες δεν αποτελούνταν ποτέ μόνο από μαθητές «με ταλέντο» στο γραπτό λόγο. Κάποιοι μάλιστα δεν έγραφαν καθόλου καλά όμως ο ρόλος τους στην ομάδα ήταν καταλυτικός. Συχνά ήταν αυτοί που έδιναν μια καλή ιδέα, αξιολογούσαν καλύτερα τις ιδέες των άλλων, βοηθούσαν να υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα. Αυτό άλλωστε είναι και το «μότο» των «Μικρών Μολυβιών»: με κέφι και έμπνευση. 

Το να γράψει κανείς ένα βιβλίο είναι έργο σημαντικό. Το να γράψει ένα παιδί ένα βιβλίο είναι έργο δύσκολο. Το να συνεργαστούν εκατοντάδες παιδιά για να γράψουν ένα βιβλίο είναι κάτι… μαγικό.  Πιστεύω πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κάνεις τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία από το να τους δώσεις την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους.

Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο μας με τη συμμετοχή μαθητών, υπο την καθοδήγηση του Δασκάλου κ. Λάμπρου Κομζιά, συμμετέχει κάθε χρόνο στη συγγραφή ενός κεφαλαίου.

Τα βιβλία στα οποία το σχολείο μας έχει λάβει μέρος μπορείτε να τα δείτε στην υποενότητα “Συμμετοχές μας”.

Σχετικός σύνδεσμος για περισσότερες πληροφορίες.