Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η ημέρα αυτή έχει στόχο να προωθήσει την κατανόηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την αναπηρία, να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και να υπογραμμίσει τη σημασία της ένταξής τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Στόχος λοιπόν της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση, η προώθηση της συμπερίληψης και η καταπολέμηση των διακρίσεων.

Με αφορμή την ημέρα αυτή στις 28/11/2024, μετά από πρόσκληση,  επισκέφθηκε το σχολείο μας ο κος Αυγουλάς Ευάγγελος, δικηγόρος και πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια», ο οποίος μίλησε στους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης για τα θέματα αναπηρίας και συγκεκριμένα για την τύφλωση. Συγκεκριμένα, ο κος Αυγουλάς, είναι εκ γενετής τυφλός και μίλησε στους μαθητές, μεταξύ άλλων, για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, τον σκύλο-οδηγό τυφλών, την χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στην ζωή των ανθρώπων που έχουν προβλήματα όρασης, καθώς και την γραφή Braille ως μέσο επικοινωνίας.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του, να του θέσουν ερωτήματα για οποιαδήποτε ζήτημα τους προβλημάτισε σχετικά με την αναπηρία και όλοι μαζί να αναφερθούν στην έννοια της συμπερίληψης τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην κοινωνία.

Επιπλέον, τόσο την Τρίτη 03/12/2024, όσο και την Τετάρτη 04/12/2024 οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης κα Σπυριδούλα Παυλογιαννοπούλου και Ξυνή Νίκη σε συνεργασία με τη Σχολική Νοσηλεύτρια κα Κιούπη Ευφροσύνη πραγματοποίησαν πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των μαθητών σε σχέση με την τύφλωση. Οι μαθητές της Γ’, Δ΄, Ε΄και Στ΄ τάξης  παρακολούθησαν βίντεο σε σχέση με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών, το οποίο ονομάζεται κώδικας Braille, εφευρέτης του οποίου είναι ο Louis Βraille. Ανάλογες δράσεις έγιναν και από τους εκπαιδευτικούς των άλλων τάξεων.

Όσο αφορά τον κώδικα Braille, δόθηκαν στους μαθητές κείμενα γραμμένα στον συγκεκριμένο κώδικα, ενώ παράλληλα τους ζητήθηκε να γράψουν και οι ίδιοι το όνομά τους σύμφωνα με το αλφάβητο Braille.

Τέλος, οι μαθητές κλήθηκαν να ακολουθήσουν δύο βιωματικές δραστηριότητες μπαίνοντας στην θέση ενός τυφλού ατόμου. Στο 1ο παιχνίδι οι μαθητές έβαλαν ένα μαντήλι στα μάτια τους και προσπάθησαν να αναγνωρίσουν μέσω της αφής  διάφορα αντικείμενα που εμπεριέχονταν σε ένα κουτί που του δόθηκε.

Στην 2η βιωματική δραστηριότητα, οι μαθητές φορώντας ένα μαντήλι στα μάτια προσπάθησαν να προσανατολιστούν στην τάξη και να εντοπίσουν τη θέση τους,  χωρίς τη βοήθεια των συμμαθητών τους.

Στόχος των παιχνιδιών ήταν η ενσυναίσθηση, η έκφραση των συναισθημάτων, καθώς και η μετάδοση μηνυμάτων μέσω της γλώσσας του σώματος. Τα παιδιά μεταξύ άλλων ερωτήθηκαν «Πώς αισθανθήκατε ως τυφλός;», «Ποιο ήταν το δυσκολότερο για εσάς σημείο-στοιχείο και γιατί;», «Τι σας βοήθησε να αντιληφθείτε τον χώρο/αντικείμενα χωρίς να βλέπετε;», κτλ.

Για τις τάξεις Α’ και Β’ έγινε ανάγνωση του παραμυθιού με τον «Τυφλό λαγό», τα παιδιά τραγούδησαν τραγούδι που σχετίζεται με το παραμύθι και πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παραπάνω δυο βιωματικές δραστηριότητες.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αυγουλά Ευάγγελο και όλους τους εκπαιδευτικούς μας που πραγματοποίησαν τις όμορφες αυτές δράσεις, μέσω των οποίων οι μαθητές/τριες μας βιώσουν, έστω και για λίγο και σε μικρό βαθμό, τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία.

Ο Διευθυντής

Δρ. Γιαννακάς Φίλιππος